Wednesday, January 16, 2013

Massiv skuldsättning som en spekulativ försvarsåtgärd

(Lite snabbt skrivet, mer en idé än ett riktigt inlägg.)

Eftersom det är Folk och Försvar som pågår just nu och som tyvärr verkar vara en sådär enligt mycket mer än jag intresserade bloggare (här och här) tänkte jag att en liten idé skulle vara på plats här.

Observera att jag inte försvarar tillvägagångssättet eller effekten, utan enbart beskriver den och funderar på om det kan vara så.

Som Cornucopia? skriver om här har det svenska folket fortsatt att skuldsätta sig senaste 2 åren.

"Att vi nu återigen är nere nära rekordlåga bolåneräntor hjälper inte, eftersom vi redan varit här nere. Sedan vi sist var där under 2009, så har de svenska hushållens skulder ökat från 2 388 miljarder till 2 971 miljarder."

Det rör sig om alltså 583 Miljarder SEK. Det är en sådär lagom nätt summa. Det är dessutom enbart hushållens skulder. BNP ligger enligt Ekonomifakta på ca 3 500 Miljarder SEK. Men BNP anger som sagt omsättningen av pengar, inte nödvändigtvis hur mycket pengar som faktiskt finns.

Men till idén..

Vad händer om ett land blir ockuperat eller rent av erövrat med dess skulder?
Är det så att skulderna annuleras? Eller övertas de av ockupationsmakten/erövraren?

Jag är inte säker, men en gissning är att det sker något mittemellan. Givet att det inte är ett större krig (tex Världskrig) som legat som orsak så kan det tänkas att den nya makten övertar vissa lån och ställer in betalningen på andra lån. Liksom att vad som händer även avgörs av hur de ockuperade landets lån var beskaffade?
Om majoriteten av lånen var till det land somsenare ockuperade - ja då är det lite som vanligt (kan du inte betala bolånet tar banken din lägenhet…).
Men vad majoriteten av lånen till diverse andra länder som har möjlighet att kräva ockupationsmakten på pengar för att fortsätta på en fungerande internationell marknad… då borde rimligen ockupationsmakten även vara den som vidare står som garant för lånen.

Som exempel kan nämnas att såvitt jag läst och hört så övertog exempelvis Ryssland en stor del av Sovjetunionens lån. Det i rollen som den juridiska Sovjetunionens arvtagare och tidigare centrum. (Och som jag förstår så har Ryssland även hållit sina åtaganden i det.)

Min hypotes baseras på tanken att det kan hända att ett lands lånebörda kan fungera som en temporär avskräckelse försvarsmässigt, framför allt om lånen är blandade och tagna hos annars politiskt allierade. Detta kan rent spekulativt fungera väl tillsammans med faktumet att man just under tiden inte har ett ordentligt försvar. Avskräckelsen skulle då vara för en fiende inte att ockupera landet, utan att behöva betala för det, eller riskera att drabbas ekonomiskt på övrigt håll internationellt med sänkt rating, större tullar och sämre handel.

Dock är det såklart en spekulation att göra så och ett extremt våghalsigt spel. Det är nog i de flesta fall långt säkrare med ett lagom dimensionerat med lite överkant, och välövat försvar från grunden. Plus lite statsskuld och utlandslån.
Att ha skildsättning som en avskräckelse ger visserligen en tillfälligt bättre ekonomi eftersom det finns mer pengar i omlopp, men det räddar inte situationen till slut - för om man inte använt en del av pengarna till försvar så kommer till slut få både betala för en upprustning och återbetalning, dvs en högre kostnad - om man inte blivit erövrad till dess eller strippad på sina naturresurser.

Det är kanske även på plats att även diskutera lite vad man i Sverige kunde ha fått för dessa 583 Miljarder SEK. Vi har ju redan 2300 Miljarder SEK där större delen nog gått till bostadslån.
Så hur mycket lyxigare kan det bli?
I en osäkrare världs klarar du nog dig på en 42 tums platt-TV istället för den nyaste 50:tummaren, men mellanskillnaden kan nog lugnt gå till att du vet lite säkrare att en eventuell fiende kommer fundera några varv extra och förhoppningsvis inte känna sig lockad av sno din TV. -> Dvs ett försvar som är här vid våra territoriella gränser.

Jag kan inte vapensystem, kostnader etc såtillvida att jag inte är en MÖP. Men närapå. Men om vi diskuterar i den offentliga debatten att Försvarsmaktens budget är kring 40 Miljarder, så skulle även en tiondel eller två av 583 Miljarder leverera ett försvar på steroider jämfört med som finns nu sett till själva de ekonomiska summorna.

Resterande kunde ha gått till att åtminstonde rusta upp ett och annat dagis tex. Eller kanske kasta en bit till det svenska skolväsendet. Höj lärarlönen till en början och ge lärarna mer tid att vara lärare. Administration är för administratörer. Det är det vi har dem för.

583 Miljarder är för övrigt 61 110 kr/per person i landet (Census 2012). Som alltså egentligen både du och jag som läser detta är skyldiga till någon, kanske till varandra, men även någon del till utlandet och därmed är det en reell skuld.

No comments: